Fråga 2019/20:771 Kommuners underrättelseskyldighet

av Josefin Malmqvist (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I svar på interpellation 2019/20:215 konstaterar socialminister Lena Hallengren (S) att ”underrättelseskyldighet vid felaktiga utbetalningar har utvidgats så att även kommunerna omfattas av underrättelseskyldighet”.

I interpellationsdebatten den 14 januari 2020 avseende interpellation 2019/20:215 valde ministern att inte svara på följdfrågan om att underrättelseskyldigheten inte heller med den nya lagstiftningen är ömsesidig.

Lagstiftningsförändringen är bra, men inte tillräcklig. Om en kommun upptäcker fusk med andra bidrag eller stöd är kommunen nu skyldig att underrätta berörd myndighet om det, även om det röjer att personen finns i socialregistret. Om en annan myndighet däremot, exempelvis polisen, anmäler misstanke om fusk med ekonomiskt bistånd kan kommunen inte heller fortsättningsvis samverka kring det individuella ärendet. Denna sekretess finns alltså kvar och begränsar ett effektivt samarbete mellan polisen och kommunen i nämnda exempel. 

Därför vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Varför har inte ministern verkat för att kommuners underrättelseskyldighet i relation till bidragsbrott ska göras ömsesidig, både avseende ekonomiskt stöd och ekonomisk förmån?