Fråga 2019/20:737 Utlovade statliga jobb i Kiruna

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

På nyårsnatten lades Radiotjänst i Kiruna slutgiltigt ned, men fortfarande saknas omkring 50 av de 120 utlovade statliga ersättningsjobben. Radiotjänst har samlat in radio- och tv-avgiften fram till för ett år sedan.

I Kiruna har 120 heltidsanställda och lika många deltidsanställda arbetat med att administrera den gamla tv-avgiften. I fjol lovade dåvarande civilministern Ardalan Shekarabi att i vart fall heltidstjänsterna ska ersättas med lika många nya statliga jobb. Det handlade om 50 tjänster på Lantmäteriet, 50 på Statens servicecenter och 20 på Skattemyndigheten. Lantmäteriet och Skattemyndigheten har uppfyllt eller är på väg att uppfylla sina åtaganden. Men när det gäller Statens servicecenter har den utlovade nyetableringen i Kiruna ännu inte blivit av.

I M-KD-budgeten för 2019 fanns medel avsatta för att 120 tjänster skulle tillsättas, vilket var bakgrunden till att statsrådet kunde utlova tjänsterna.

Många ställer sig nu frågan om varför tjänsterna inte är tillsatta enligt utställda löften från regeringen, då riksdagen har anslagit medlen.

Jag vill därför fråga statsrådet Lena Micko:

 

När kommer de utlovade tjänsterna att tillsättas, och varför har det dröjt så länge innan det sker?