Fråga 2019/20:720 Hån mot journalister

av Angelika Bengtsson (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Förra veckan blev journalisten Joakim Lamotte misshandlad under sin webbsändning från det utsatta området Kronogården i Trollhättan. Poliser fanns närvarande men ingrep inte.

Lamotte bedriver, främst på sociala medier, en grävande journalistik om förhållandena i landets utsatta områden och har etablerat sig som en inflytelserik men för makten kontroversiell aktör. Journalister och företrädare för flera olika organisationer, bland annat Svenska Dagbladet, LO, Sveriges Radio och Sveriges Kommuner och Regioner, har hånat Lamotte efter händelsen. Det finns skäl att tro att representanter för regeringen ogillar Lamotte eftersom en politisk sakkunnig vid Regeringskansliet, gillat tweetar som hånat Lamotte efter händelsen.

När journalister hotas och misshandlas är det ett hot mot vår demokrati. Oavsett vad man tycker om Lamotte och hans format för att förmedla sin journalistik förtjänar han skydd i sitt journalistiska arbete.

Det är oförståeligt att så många hånar en journalist som blivit utsatt för våld i sitt arbete. Det är skrämmande när anställda på Regeringskansliet retweetar och gillar dessa hån i stället för att vara oroliga över de brott och övergrepp som begåtts.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Bör ministern markera mot hat och hot mot journalister som utför sitt demokratiska uppdrag, och vilka generella åtgärder vidtar ministern för att tydliggöra och stärka journalisters ställning?