Fråga 2019/20:718 Journalisters säkerhet

av Angelika Bengtsson (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

I en undersökning från JMG i samarbete med Journalistförbundet konstaterades att hotet mot journalister ökar. Enligt undersökningen har närmare 30 procent av de tillfrågade journalisterna utsatts för hot under det senaste året.

Den 12 december 2019 livesände journalisten Joakim Lamotte om de senaste händelserna i det utsatta området Kronogård i Trollhättan. Lamotte bedriver en grävande journalistik om förhållandena i landets utsatta områden och har etablerat sig som en inflytelserik men för makten kontroversiell aktör i sociala medier. Under besöket i Trollhättan blev Lamotte attackerad av en mobb som hotade och misshandlade honom. Detta inför poliser som ej ingrep. Oavsett vad man tycker om Lamottes format för att förmedla sin journalistik förtjänar han ändock skydd i sitt journalistiska arbete.

Det är oroande när inte ens närvarande poliser mäktar med att upprätthålla skyddet för medborgare och journalister. En fungerande journalistisk bevakning i hela landet är ett måste för alla människors rätt att få sina levnadsförhållanden bevakade. Utan journalistisk bevakning kan den politiska makten negligera missförhållanden som drabbar vissa områden och vissa grupper, det vill säga en sorts diskriminering.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkra journalisternas arbete i utsatta områden och i resten av landet?