av Carina Ståhl Herrstedt (SD)
till Socialminister Lena Hallengren (S)
I dag placeras barn i familjehem där någon misstänkts för brott. Nu senast kunde vi läsa om ett barn i Vänersborg som placerades i ett familjehem där mannen misstänktes för våldtäkt mot barn, detta utan att socialtjänsten fick reda på brottsmisstankarna. Mannen hade anhållits flera månader innan, och brottsutredningen pågick när barnen placerades i hemmet. Till slut dömdes mannen till 3,5 års fängelse för att ha våldtagit en flicka på ett statligt ungdomshem där han jobbade. De nuvarande reglerna gjorde att kommunen och socialtjänsten aldrig fick information om polisutredningen.
Detta är inte första gången som detta sker. Regeringen måste utreda om kommunerna ska få information om vissa brottsmisstankar, till exempel att uppgifter ur misstankeregistret lämnas ut redan vid anhållandet och inte först vid ett åtal. Frågan är förstås komplex eftersom man å ena sidan måste ta hänsyn till den personliga integriteten och att man är oskyldig till dess man är dömd, men å andra sidan riskeras det att barn placeras i en familj där det pågår allvarliga polisutredningar och där barnen lätt kan bli nya offer.
Jag vill med anledning av ovanstående fråga socialminister Lena Hallengren:
Hur tänker ministern agera för att inte fler barn ska placeras i ett familjehem där det pågår en brottsutredning av vissa brott som till exempel våldtäkt mot barn?