Fråga 2019/20:708 Riktlinjer för anhållande av unga

av Ellen Juntti (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Unga personer begår grövre och grövre brott. Bland annat har personrånen ökat mycket kraftigt. Ofta är det unga brottslingar som rånar andra ungdomar och barn. Detta är mycket allvarligt, och många brottsoffer lider av brotten under en lång tid, ibland hela livet.

Enligt polisen har rån mot brottsoffer under 18 år nästan fördubblats sedan 2017. Mellan januari och september 2017 polisanmäldes 1 001 rån. Samma tidsperiod 2019 hade de polisanmälda rånen ökat till 1 780. Till detta bör tilläggas att mörkertalet torde vara högt.

År 2017 ändrade Åklagarmyndigheten sina riktlinjer om anhållande av unga, vilket har inneburit att betydligt färre brottslingar under 18 år har anhållits.

Enligt Erik Nord, polischef i Storgöteborg, har troligtvis dessa nya riktlinjer påverkat antalet personrån. Riktlinjerna har inneburit att brottslingar under 18 år endast har anhållits i undantagsfall. I många fall har det inte ens hållits förhör med den misstänkte innan denne släppts fri.

Detta sänder signaler till unga brottslingar att det är fritt fram att begå brott, då samhällets reaktioner inte är tillräckligt skarpa och att man värnar brottslingens perspektiv framför brottsoffrets.

Åklagarmyndighetens riktlinjer ser ut som följande: Det krävs synnerliga skäl för anhållande av en ung person (under 18 år). Om åklagaren på det begränsade underlag som finns vid prövning av ett gripande kan konstatera att det står klart att det saknas skäl för fortsatt frihetsberövande ska 24:8-förhör inte beordras utan gripandet ska hävas.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Anser statsrådet att ovanstående är rimligt och om inte, avser ministern att vidta åtgärder i skärpande riktning?