Fråga 2019/20:706 Neutralitet när det gäller skatt på vatten och el

av Lars Beckman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I många lägenheter har det, ofta för att öka miljömedvetenheten, installerats mätare för både el och vatten. Efter en dom som gått Skatteverkets väg blir det nu moms på den förbrukningen i stället för att den bakas in i hyran, rapporteras i medier. Stora aktörer på bostadsmarknaden är mycket kritiska och anser att domen är dålig för miljön. Sveriges Allmännytta, tidigare Sabo, skriver på sin hemsida att hyresgästerna straffbeskattas när det blir moms på el och vatten som redovisas och betalas separat av varje hushåll. Hur mycket pengar det handlar om och hur kostnaden för den nya momsen ska fördelas mellan fastighetsbolagen och de boende är oklart.

Tanken med individuell mätning av och betalning för el och vatten för varje lägenhet är att hushållen ska få en morot för att minska sin förbrukning, men den vägledande domen i Högsta förvaltningsdomen kan nu förhindra den utvecklingen mot en tydligare koppling till lägenhetsinnehavarna för sin förbrukning av el och vatten när det blir dyrare på grund av moms.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vad avser ministern att ta för initiativ med anledning av den vägledande domen i Högsta förvaltningsrätten i syfte att förändra lagen så att den är neutral rörande moms beroende på vilken metod som används för mätning av förbrukning av el och vatten?