Fråga 2019/20:703 En översyn av knivlagen

av Ellen Juntti (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Personrånen har ökat kraftigt. Särskilt stor är ökningen när det gäller personrån mot unga. Ofta är det unga män i grupp som rånar andra ungdomar och barn. Rånen har även blivit mycket grövre, ofta räcker det inte att råna offret utan offret utsätts också för grovt våld och förnedring.

Vid många av rånen används knivar. Risken för både skador och dödlig utgång är stor när knivar används. Våldet är hänsynslöst och innebär ett stort lidande för brottsoffret, ibland för resten av livet.

Användandet av knivar är mycket allvarligt, och redan 2016 motionerade Moderaterna om en översyn av lagen.

I juli 2019 intervjuades justitieminister Morgan Johansson i SVT Nyheter där han öppnade för att skärpa knivlagen, vilket hans tidigare ministerkollega Anders Ygeman vid upprepade tillfällen också gjort. Morgan Johansson menade att eftersom straffet för grova vapenbrott har skärpts finns det en risk för att de kriminella i ökad utsträckning i stället kommer att beväpna sig med kniv.

I intervjun sa justitieministern: ”Därför tycker jag att det finns skäl att också öppna upp för en straffskärpning när det gäller brott mot knivlagen. För konsekvenserna av denna typ av brott kan bli fruktansvärda.”

I november 2019 ställde jag en skriftlig fråga om en översyn av knivlagen, vilken besvarades av inrikesminister Mikael Damberg. Svaret var att nuvarande straffskalor i lagen är adekvata.

Det kommer alltså olika besked från regeringens företrädare.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Kommer ministern att ta initiativ till en översyn av knivlagen?