Fråga 2019/20:697 UNHCR:s behandling av kristna asylsökande

av Robert Hannah (L)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Dagstidningen Världen idag rapporterade nyligen att kristna syrier diskrimineras av medarbetare vid FN:s flyktingorgan UNHCR. Världen idag skriver att källor menar att det handlar om muslimska medarbetare som på olika sätt förföljer och försvårar för kristna flyktingar. Detta kan vara en anledning till att en så stor andel av flyktingarna som kommer till USA och Storbritannien är muslimer.

I Storbritannien har tunga debattörer under flera år krävt en översyn av varför en så liten andel av de flyktingar som kommit till landet är kristna. Ett av de argument UNHCR då angett är att man vill ”hålla samman” familjer och trosgemenskaper. Kritiker menar att det snarare beror på särbehandling och att kristna inte bemöts på samma sätt som andra.

Rapporteringen är oroväckande – särskilt mot bakgrund av att Sverige har valt att inte stötta Mellanösterns minoriteter med direktstöd. Stämmer informationen betyder det att Sverige – genom att endast stötta majoritetsbefolkningen – bidrar till ytterligare marginalisering av Mellanösterns utsatta grupper.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad gör regeringen för att säkerställa att kristna och andra religiösa minoriteter inte diskrimineras av UNHCR i Syrien och Irak, och på vilket sätt har kontakter hafts med UNHCR för att säkerställa att diskriminering inte sker?