Fråga 2019/20:684 Kraftig ökning av antalet kvinnor som begår självmord

av Clara Aranda (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Antalet kvinnor som begår självmord i Sverige ökar, enligt statistik från Socialstyrelsen. Det senaste decenniet har trenden gått i samma negativa riktning. Från 2010 kan man se att antalet kvinnor som begår självmord i vårt land har ökat med så mycket som 26,5 procent. Värst drabbat är Östergötland, där antalet självmord hos kvinnor ökar betydligt mer än i övriga riket. Under nämnda tidsperiod har självmorden där ökat med hela 111 procent.

Det här är en mycket oroväckande utveckling som måste mötas med verkningsbara och riktade åtgärder. Den stora ökningen i Östergötland måste likaså utredas och hanteras. Vi behöver helt enkelt en grundlig och evidensbaserad förståelse för orsakerna till den här utvecklingen.

Sverigedemokraterna vill därför se att området psykisk hälsa utgör ett eget nationellt forskningsprogram, där forskning specifikt relaterad till suicid ska ingå.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Anser ministern och regeringen det vara aktuellt med ett nationellt forskningsprogram för området psykisk hälsa, där forskning relaterad till suicid är en central del?