Fråga 2019/20:683 Nedläggning av rikstäckande hjälplinje för psykisk ohälsa

av Clara Aranda (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den rikstäckande hjälplinjen för psykisk ohälsa har sedan 2002 har erbjudit samtalsstöd eftermiddagar och kvällar. Verksamheten är bemannad av bland annat psykologer, som agerat samtalsstöd och likaså hänvisat inringare vidare i vårdprocessen.

Stödlinjen har finansierats helt av landets regioner, och det är bolaget Inera som har ansvarat för funktionen. Varje år har linjen tagit emot omkring 30 000 samtal; dock har man endast haft resurser att besvara 12 000–14 000 samtal. Trots en mycket stor efterfrågan ska nu linjen läggas ned vid årsskiftet, vilket innebär att människor som befinner sig i djup kris inte längre kan få tillgång till det kostnadsfria och anonyma samtalsstödet.

En stödlinje för personer med exempelvis ångest, depression och/eller självmordstankar fyller en otroligt viktig funktion, vilken nu går förlorad. Det finns inte heller något som säkerställer att alla regioner kommer att erbjuda ett likvärdigt alternativ, eller ett alternativ över huvud taget. I nuläget existerar alltså inga gemensamma initiativ för att ersätta den här typen av medmänskliga samtal, något som kan komma att få allvarliga konsekvenser.

Ministern har i tidigare svar, gällande nedläggning av Hjälplinjen, redogjort för regeringens ambition att tillsammans med regionerna utveckla 1177 för att ge egenvårdsråd, digital vård och tidsbokning inom primärvård eller specialistvård.

Därför blir min fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

På vilket sätt kan tjänsterna i 1177 ersätta en stödlinje med psykologiskt samtalsstöd för personer i behov av akut psykologiskt stöd?