Fråga 2019/20:673 Allmänna arvsfonden

av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Allmänna arvsfonden har till ändamål att främja verksamhet av ideell karaktär, och projekten ska också vara nyskapande. Av reglementet för Allmänna arvsfonden framgår att fonden ska ge stöd till projekt som rör barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning i alla åldrar. Prioriterade områden är numera också bland annat nyanländas mottagande och inkludering.

Projekt som beviljas medel bör givetvis vara skilda från politiska ställningstaganden. Det kan dock försvåras av att det är regeringen som anger hur medlen ska hanteras och som godkänner projekten.

Därför bör man se över vilka organisationer som får del av pengarna. Det vore lämpligt om bidragen från Allmänna arvsfonden tilldelades organisationer som är till gagn för och kan stödjas av befolkningen i allmänhet.

Risken är stor att Allmänna arvsfonden inte har tillräcklig kunskap om alla projekt som beviljas medel. Det kan också vara riskfyllt att projekten beviljas medel för hela projektperioden utan att tillräckliga kontrollbesök genomförs.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur avser ministern och regeringen att säkerställa att inga extremistorganisationer beviljas medel från Allmänna arvsfonden?