Fråga 2019/20:653 Statens fastighetsverks hyreshöjningar

av John Weinerhall (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Statens fastighetsverk har att förvalta för landet viktiga kulturbyggnader som utgör en omistlig del av det svenska kulturarvet. Många av dessa fastigheter inhyser viktiga kulturella verksamheter såsom museer. Ett exempel på detta är Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena. Det är ett stiftelseägt museum som på ideell basis arbetar för hågkomsten av den heliga Birgittas liv och gärningar, förvaltar medeltida kulturarv och medeltida föremål och tillgängliggör detta för allmänheten. Att flytta verksamheten till andra lokaler är inte aktuellt då det är helt omöjligt att fortsätta att bedriva museal verksamhet om den heliga Birgitta och klosterlivet utan att göra detta i det gamla klostret. Skulle museet behöva flytta för att Statens fastighetsverk chockhöjer hyran vore detta alltså en stor förlust för ett väldigt viktigt svenskt kulturarv.

Trots detta har Statens fastighetsverk aviserat en nästan 30-faldig årshyra från 12 000 kronor per år till 300 000 kronor per år. För ett museum som i dag drivs på ideell basis och nästan uteslutande finansieras privat genom entréavgifter, donationer och fondmedel vore detta ett dråpslag. Dessutom är det otänkbart att lokalerna skulle kunna nyttjas av någon annan typ av verksamhet då byggnaden i sig med sin interiör har ett stort kulturhistoriskt värde. Statens fastighetsverk kan inte bedriva verksamheten på ett sådant affärsmässigt sätt att viktiga kulturverksamheter i princip kastas ut som hyresgäster.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Hur avser statsrådet att agera för att tillse att viktiga kulturverksamheter såsom Sancta Birgitta Klostermuseum även fortsatt kan verka med rimliga hyror i nödvändiga lokaler som förvaltas av Statens fastighetsverk?