av Mikael Eskilandersson (SD)
till Statsrådet Lena Micko (S)
SKR, Sveriges kommuner och regioner, rapporterar att andelen köp från privata utförare och antalet privata företag minskar.
Behoven av tjänster inom välfärdsområden är dock omfattande. I debatten ges återkommande exempel – vårdköerna växer, liksom behoven inom skola och äldreomsorg.
Kommuner och regioner betalade förra året över 147 miljarder kronor till privata utförare för att utföra kärnverksamhet som skola, vård och omsorg. Det var 3 miljarder mer än 2017, men eftersom kommunernas och regionernas totala verksamhetskostnader ökade ännu mer på grund av befolkningsökning och ökande behov så har de privata utförarnas andel av kostnaderna minskat för andra året i rad.
Det finns fördelar med många olika utförare, eftersom det ger mångfald och valfrihet.
Vårdföretagarna har varnat för att tillståndsplikten och den avgift som ska betalas när företaget ansöker skulle kunna påverka antalet företag i branschen. Kravställning är nödvändig, men formerna och effekterna av de nya reglerna kan behöva ses över så att man kan utreda om privata företag på något sätt hindras av dessa.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Lena Micko:
På vilket sätt avser statsrådet att agera för att inte avgifter och byråkrati ska minska mångfalden och antalet privata alternativ i den offentliga sektorn?