Fråga 2019/20:648 Tillgänglighet i primärvården

av Ulrika Heindorff (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har undersökt hur primärvårdsläkare i Sverige upplever att vården fungerar och jämfört med vad primärvårdsläkare i tio andra OECD-länder tycker. De första siffrorna, med kommentarer, släpptes den 12 december i år. Rapporten i sin helhet släpps i mars nästa år.

Siffrorna är mycket intressanta och är i och med kommande primärvårdsreform högaktuell. Några av de slutsatser som kom fram i rapporten var:

– Läkare i Sverige är de i undersökningen som upplever mest stress på arbetet. De är också minst nöjda med sin arbetsbörda och den tid de kan lägga på varje patient. Däremot är de relativt nöjda med att arbeta som läkare och tycker att den övergripande kvaliteten på hälso- och sjukvårdssystemet är bra.

– Sverige är ett av de länder med lägst tillgänglighet till vård på de ordinarie vårdcentralerna utanför kontorstid och på helger.

– Sverige är det land som i allra högst grad använder digitala verktyg för informationshantering, både för läkare och för patienter.

– Läkare i Sverige svarar i lägre utsträckning än läkare i andra länder att de är väl förberedda vad gäller kompetens och erfarenhet att erbjuda vård till personer med kroniska sjukdomar. De upplever också brister i samordningen av information med andra vårdgivare.

Mycket är bra inom svensk hälso- och sjukvård, men just tillgängligheten är ett sorgebarn. Det visar sig även i denna rapport. Köerna till specialistvården har under de senaste åren vuxit i rask takt, och tillgängligheten till vårdcentraler är inte vad den borde vara. Ska primärvården bli utgångpunkten i svensk vård behöver tillgängligheten stärkas.

Med anledning av denna rykande färska rapport och slutsatserna i densamma vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur avser ministern att stärka tillgängligheten inom primärvården?