Fråga 2019/20:499 Polisens sjunkande utredningsresultat

av Johan Forssell (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Det grova våldet ligger numera på rekordnivåer, och gängkriminaliteten blir allt råare. Skjutningar och sprängningar förekommer numera över hela landet, och Sverige sticker ut internationellt vad gäller det grova gängvåldet. Polisens Operation rimfrost är myndighetens senaste initiativ för att komma till rätta med den kriminalitet som håller Sverige i ett järngrepp. Samtidigt har vi en otrygghet som växer, dels till följd av det grova våldet, dels till följd av annan brottslighet som tyvärr får stå tillbaka när polisen lägger resurser på att utreda och bekämpa gängbrottsligheten och dödsskjutningarna.

Den 27 november skrev rikspolischefen och chefen för Nationella operativa avdelningen följande på DN Debatt:

”Polisens satsning är nödvändig, men den har ett pris. Förstärkta insatser mot grov brottslighet påverkar annan polisverksamhet. Det finns bland annat risk för färre uppklarade brott sammantaget. Utredningsresultatet, som har förbättrats med 7 procent sedan år 2016, har redan försämrats något under det senaste halvåret i takt med den ökade våldsbrottsligheten.”

Den beskriva situationen är oerhört allvarlig. Arbetet med att bekämpa gängkriminaliteten är helt avgörande för att upprätthålla lag och ordning i Sverige, men det får inte ske på bekostnad av ingripande mot och utredning av annan allvarlig brottslighet. Då riskerar vi att få en utveckling där denna brottslighet ökar samtidigt som tilltron till rättsstaten minskar när brottsoffer lämnas utan upprättelse.

Därför har Moderaterna föreslagit en extra ändringsbudget med ytterligare tillskott till Polismyndigheten för att anställa uppemot 2 000 statliga ordningsvakter, återrekrytera poliser som har slutat och öka det administrativa stödet i utredningsverksamheten. Allt detta skulle avlasta en ansträngd polis och göra det möjligt att upprätthålla trycket även mot den brottslighet som inte är gängrelaterad. Dessvärre säger regeringen nej till dessa satsningar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Varför accepterar statsrådet att Polismyndighetens utredningsresultat blir lidande av gängkriminaliteten i stället för att skjuta till de resurser som polisen behöver?