Fråga 2019/20:443 WTO:s överprövningsorgan

av Tobias Andersson (SD)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Nu i dagarna möts EU:s handelsministrar för att bland annat diskutera moderniseringen av Världshandelsorganisationen (WTO). Behovet av en modernisering och reformation av WTO är vida känt och har varit på tapeten under en längre tid.

Frågan aktualiseras och blir än mer akut av det faktum att WTO:s överprövningsorgan riskerar att helt sättas ur spel efter den 10 december som en konsekvens av att det då endast återfinns en enda domare i organet. Delar av WTO kan fortsätta att verka likt innan, men just överprövningsorganet inom organisationens tvistlösningssystem kommer att pausas i väntan på tillsättningen av nya domare.

Jag ser positivt på att både Sverige och EU har verkat för att hitta lösningar på denna uppenbara problematik men samtidigt tyder ingenting på att låsningen kommer att kunna undvikas, varpå frågan om plan B aktualiseras. Interimslösningar av olika karaktär har diskuterats och ett framtida alternativ skulle kunna vara att fler handelsavtal inkluderade egna tvistlösningsmekanismer.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Vilka interimslösningar ämnar statsrådet verka för tills låsningen av WTO:s överprövningsorgan kommit till ända?