Fråga 2019/20:438 Biståndspengar till talibaner

av Magdalena Schröder (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

I ett granskande reportage i medierna avslöjas det att biståndsprojekt i talibanstyrda områden i Afghanistan både måste godkännas och beskattas av talibanerna. Skattesystemet beskrivs som ett tionde, och tio procent av alla investeringar måste således betalas i skatt till talibanerna för alla projekt som drivs i talibankontrollerade områden. Granskningen hänvisar bland annat till en studie från Afghanistan Analysts Network som beskriver talibanernas skattesystem, och författaren till studien påstår att han aldrig träffat en hjälporganisation som inte betalat skatt till talibanerna.

Sverige har bland de största biståndsaktörerna i området. Att betala skatt till talibaner blir i praktiken terrorfinansiering och är således olagligt. Reportaget visar att det är mycket troligt att svenska skattemedel genom talibanernas skatteindrivning till och med och upprätthåller talibanernas kontroll över dessa områden.

Det är flera delar i granskningen som är anmärkningsvärda. För det första att detta överhuvudtaget kan ske. För det andra att granskningen visar att skatteindrivningen pågått väldigt länge. Om det stämmer att denna skatteindrivning pågått sedan 80-talet kan det inte vara något som Sida inte känner till.

Med anledning av ovan vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att undersöka vad som har hänt, och vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att säkerställa att inga svenska skattemedel betalas i skatt till talibaner och andra liknande organisationer?