Fråga 2019/20:419 Vinterväghållning

av Lars Beckman (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Att Sverige har farbara vägar året runt borde vara en självklarhet. Innan vintern ens har börjat på allvar har trafikkaoset nu återigen börjat på den viktiga genomfartsvägen genom Gävleborg, E4:an. Mellan kl. 1 på natten och strax efter kl. 7 på onsdagsmorgonen den 13 november inträffade sex trafikolyckor på E4 mellan Söderhamn och Hudiksvall. Tidigt på morgonen hamnade en långtradare tvärs över vägen, på E4 strax söder om Iggesund, med hytten uppe i luften. ”Jag har hållit på sedan -87, men jag har aldrig sett det här med hytten rätt upp i luften så där”, sa bärgaren till medierna i Hälsingland. Konsekvensen av avåkningen var att E4 var avspärrad under åtskilliga timmar, med stora samhällsekonomiska konsekvenser som följd. 

Det är regeringens ansvar att säkerställa att infrastrukturen fungerar även vintertid. Jag vill därför fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vad har ministern vidtagit för åtgärder för att få halkbekämpning och vinterväghållning att fungera mer tillfredsställande i år?