Fråga 2019/20:236 Etablering på bostadsmarknaden

av Dennis Dioukarev (SD)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Det är viktigt att värna försiktighetsprincipen i alla politiska sammanhang och i synnerhet inom ekonomisk politik. Därför vill Sverigedemokraterna trappa av ränteavdragen med en procentenhet per år, för att sedan utvärdera effekterna innan man eventuellt går vidare med reformen. Med samma principer förhåller vi oss till amorteringskraven, där vi drev på för det första men var emot det andra, skärpta, amorteringskravet. Skälet var att två år är en för kort period för att utvärdera effekterna av det första kravet på ett adekvat sätt.

Amorteringskraven är stora ingrepp i bostadsmarknadens funktionssätt. Trösklarna till bostadsmarknaden för unga vuxna var redan höga förut, och vi menar att man borde ha utvärderat effekterna och måluppfyllelsen av det första kravet innan man vidtog åtgärder som höjde trösklarna ännu mer.

Jag har tidigare ställt en fråga till statsrådet Bolund om unga vuxnas situation på bostadsmarknaden och fick då svaret att regeringen ska öka antalet hyresrätter. Det är positivt men otillräckligt för det segment bostadssökande som drabbats av två amorteringskrav på kort tid.

Mot bakgrund av detta är min fråga till statsrådet Per Bolund följande:

 

Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att underlätta för unga vuxna att få bolån och köpa bostad?