Fråga 2019/20:23 Takten i utbyggnaden av bredband

av Erik Ottoson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Det råder stor enighet i Sveriges riksdag om att utbyggt bredband i hela landet är mycket viktigt och att de bredbandsmål som har satts upp av regeringen måste genomföras. Alltjämt har i dag 16 procent av Sveriges befolkning inte tillgång till en fiberanslutning eller motsvarande. Regeringen har i olika sammanhang beskrivit de högt ställda mål man har på området och att detta är en viktig fråga för att hela Sverige ska kunna leva. Därför är det särskilt bekymmersamt när det blir uppenbart att utbyggnadstakten nu minskar. Under 2018 minskade investeringarna i bredbandsutbyggnaden med 11 procent, och de satsningar som regeringen gjort i vårbudgeten för 2019 om 100 miljoner kronor anses av branschen som otillräckliga. Riksrevisionen har därtill tidigare konstaterat att det finns flera delar av bredbandsstödets utformning och funktionssätt som är otillfredsställande.

Utöver den statistik som finns att tillgå för att konstatera att utbyggnadstakten minskar kan det även konstateras att flera bolag som jobbar med att bygga ut fibernätet har gått i konkurs på senare tid. Om målbilden är att hålla en hög utbyggnadstakt och att möta bredbandsmålen får ovanstående ses som ett misslyckande.

Mot bakgrund av bland annat detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att öka takten i utbyggnaden av fibernätet så att bredbandsmålen kan nås i tid?