Fråga 2019/20:2136 Krav på ursprungsmärkning hos restauranger

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

I många avseenden är Sverige ett föredöme avseende såväl konsumenträtt som djurvälfärd. Som konsumenter är vi vana vid att kunna ta reda på såväl innehåll som bakgrund för den mat vi köper i butiken. Kött, ägg, fisk och ett antal andra livsmedel som exempelvis frukt och grönsaker ska enligt reglerna alltid märkas med ursprung. Tack vare den möjligheten gör svenska konsumenter också medvetna val, baserat på olika faktorer, vilket leder till att producenterna tar hänsyn till detta för att maximera kundkretsen. Så är dock inte fallet vid restaurangbesök.

Att rätten att få reda på var exempelvis köttet vi äter på en restaurang kommer ifrån inte garanteras är inte bara problematiskt för svenska konsumenter. Det är även problematiskt för de djur som far illa till följd av att en krögare kan tjäna stora pengar på att servera utländskt kött, som ofta producerats på ett sätt som inte skulle ha varit lagligt i Sverige. Svenska animaliska produkter har därför kommit att få ett starkt varumärke. Sverige har en förhållandevis låg antibiotikaanvändning, förhållandevis lite besprutning, förhållandevis goda arbetsvillkor, kontrollen över produktionen är förhållandevis god och djuren behandlas förhållandevis väl tack vare våra djurskyddsregler. Dessutom är risken att maten fraktats onödigt långt betydligt lägre när man som konsument väljer inhemska varor. Det starka varumärket gör inte bara att producenter får en sund inställning till sin produkt, utan gör även att vår svenska landsbygd kan verka tack vare tilltron från svenska konsumenter.

Restaurangbranschen i Sverige har vid ett antal tillfällen sagt sig vara villig att på frivillig basis börja redovisa ursprungsland rörande kött och fisk. Till skillnad från vårt östra grannland Finland har inte mycket skett i Sverige, varför åtgärder från politiken är nödvändiga, och mot bakgrund av det avtal som slutits mellan regeringen och samarbetspartierna kunde man ha förväntat sig att en så enkel åtgärd skulle ske betydligt snabbare.

Mot bakgrund av detta önskas statsrådet Jennie Nilsson svara på följande fråga:

 

Varför har inte statsrådet och regeringen lanserat krav på att ursprungsmärkning av animaliska produkter även ska gälla restauranger, kaféer och all annan näringsverksamhet, och när kan vi förvänta oss ett sådant krav?