Fråga 2019/20:2133 Begränsning av tillgång till mobil och dator på Sis-institutioner

av Ellen Juntti (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I sommar har tre dömda personer fritagits från sluten ungdomsvård. En person som dömts för mord fritogs under en bevakad permission.

De två andra, en 19-åring och en 18-åring, fritogs från Råbyhemmet utanför Lund. De var dömda för mord respektive mordförsök. Råbyhemmet har inget yttre skalskydd, och fritagningen skedde genom att två maskerade män med skjutvapen hjälpte de två myndiga grova brottslingarna att fly.

Enligt Sis generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark är säkerhetsarbetet kraftigt eftersatt, och obehöriga kan gå rakt in. Detta gäller på flera olika Sis-institutioner.

Sis har efter fritagningen uppgett att arbete pågår för ökad säkerhet, som till exempel att inrätta ett yttre skalskydd. Det kan ta lång tid, och vissa åtgärder borde kunna göras omgående. Det kan till exempel handla om att införa samma regler som Kriminalvården har, att intagna inte får ha fri tillgång till mobiler och datorer, vilket möjliggör fortsatt brottslighet.

Med anledning av detta önskar jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att se över och skärpa villkoren för tillgång till mobiler och datorer för intagna på Sis-institutioner?