Fråga 2019/20:2117 Nordstream II

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Giftattacken mot den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har återigen påmint Europa och världen om den ryska regimens hot mot såväl de egna medborgarnas som omvärldens säkerhet. Kremls grundläggande människosyn skiljer sig från vår, vilket tydliggörs såväl av behandlingen av landets demokratiska krafter som av dess invasionskrig mot grannländer.

Återigen påminns vi också om behovet av en tydlig europeisk hållning – och förmåga att projicera makt. Den planerade gasledningen Nordstream II i Östersjön anses stärka den ryska regimens ställning, finansiellt såväl som geopolitiskt. Ett EU som ökar sitt beroende av rysk energi eroderar säkerheten på vår kontinent. Därtill går ökat energiberoende av Ryssland emot energiunionens grundtankar.

Efter giftattacken mot Navalnyj har nu ledande tyska politiker lyft frågan om att EU och Tyskland nu måste agera för att stoppa Nordstream II. Ett sådant ställningstagande skulle sända en tydlig signal till Kreml att vi inte accepterar dess politik mot såväl medborgare som omvärld.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern såväl i EU som bilateralt gentemot den tyska regeringen att lyfta frågan om att stoppa Nordstream II?