Fråga 2019/20:2109 Nykterhetskontroller under coronapandemin

av Helena Antoni (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Den senaste statistiken visar att antalet anmälda rattfyllor minskat med 27 procent i Halland, men både polisen och Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) är skeptiska till siffran. Båda framför att det troligtvis inte handlar om att färre kör påverkade utan snarare om att de inte åker fast av polisen.

I mars beslutade Polismyndigheten att pausa de rutinmässiga nykterhetskontrollerna för att skydda sina medarbetare mot covid-19. Min oro är att det lett till en allmän uppfattning om att det inte längre finns risker med att sätta sig bakom ratten efter att ha konsumerat alkoholhaltiga drycker. Risken för att bli tagen av polisen må vara mindre, men riskerna med att köra påverkad är desamma som innan pandemins effekter kändes av i Sverige. Polisen genomför fortfarande kontroller men endast om det råder misstanke om rattfylleri eller om ett tips inkommit.

Torsdag den 27 augusti frontalkrockade två bilar utanför Halmstad vilket ledde till att en kvinna och en femårig flicka avled. En av förarna misstänks för att ha kört i onyktert tillstånd. Det är för mig uppenbart att det inte är hållbart att polisen inte genomför rutinmässiga nykterhetskontroller.

Coronapandemin är långt ifrån över, således är det viktigt att långsiktiga lösningar kommer på plats för att inte kompromissa med trafiksäkerheten.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka initiativ är statsrådet beredd att ta med anledning av det som har framförts?