Fråga 2019/20:2103 Utökat blyhagelförbud

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

EU driver just nu på för utökat förbud mot blyhagelammunition. Detta trots att Sverige redan i dag har ett förbud mot blyhagel vid jakt på våtmarker eller vid jakt över grunda delar av öppet vatten. Syftet med förbudet är att minska förekomsten av bly i miljön. Ett blyhagelförbud som tidigare utretts noggrant på vetenskaplig grund och som man kommit fram till är motiverat i ”riktiga” våtmarker. Ett bra och väl motiverat befintligt förbud utifrån ett miljöperspektiv. 

Trots det väl underbyggda förbud som redan finns i dag vill EU-kommissionen nu dra det ännu längre och radikalt försvåra för svensk jakt. Detta genom att klassa nästan hela Sverige som våtmark, vilket är helt orimligt och får konsekvensen att det i praktiken blir omöjligt att använda blyhagel vid jakt. Trots att Sverige tillsammans med 23 andra EU-länder redan har ett blyhagelförbud i våtmark. 

EU och regeringen är alltså på väg att införa ett förbud mot att ha blyhagel på sig samtidigt som man vistas inom 100 meter från vatten. Som vatten räknas flytande, statiskt och artificiellt anlagt vatten. Man kommer att anses skyldig tills motsatsen bevisats, vilket är tvärtemot vår grundläggande rättsliga princip om oskuldspresumtion. 

Regeringen behöver nu göra allt som står i dess makt för att motverka detta extrema förslag, som i sin tur kommer att försvåra de viktiga uppgifter som landets jägare utför. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Hur ämnar ministern verka för att motarbeta ett utökat blyförbud som i praktiken innebär jaktförbud med blyhagel för landets jägare?