Fråga 2019/20:2102 Användningen av mobiler av personer dömda till sluten ungdomsvård

av Boriana Åberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Nyligen fritogs en person dömd för mord och en person dömd för mordförsök från Råbyhemmet, som drivs av Statens institutionsstyrelse, Sis. Detta är bara en i raden av fritagningar av farliga personer med kopplingar till gäng med stort våldskapital. Sis har fått hård kritik för att de intagna har tillgång till både egna mobiler och egna surfplattor och med hjälp av dessa helt ostört kan upprätthålla sina kontakter med den kriminella världen och följaktligen bland annat planera sin egen fritagning. Dessa tekniska hjälpmedel används också till att beställa droger och hota personalen via sociala medier.

Enligt fackförbundet ST, som organiserar en del av personalen vid Sis-institutionerna, är tillåtandet av mobiler och surfplattor en följd av att barnkonventionen har blivit svensk lag.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Anser ministern att Barnkonventionen ger personer dömda till sluten vård rätt att ha obegränsad tillgång till mobiltelefoner och surfplattor, och om ministern inte anser det, vilka åtgärder avser ministern att vidta för att personer dömda till sluten ungdomsvård inte ska ha tillgång till dessa tekniska hjälpmedel?