Fråga 2019/20:2101 Brottslighetens påverkan på företagen

av Boriana Åberg (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen publicerade Svenskt Näringsliv en rapport om brottslighetens kostnader för företagen. Det är en mycket dystopisk bild som rapporten visar. Sex av tio svarande företag har utsatts för brott de senaste två åren, samma andel anser att brottsligheten är ett problem och en tredjedel av företagen anser att situationen vad gäller brottslighet har förvärrats de senaste två åren.

De så kallade mängdbrotten som inbrott, stöld och skadegörelser kostar företagen mest, och enligt rapporten landar de direkta kostnaderna för dessa på drygt 40 miljarder kronor årligen. Och det finns inget som talar för att situationen kommer att förbättras.

Hur ska företagen bedriva verksamhet när de ständigt motarbetas? Vad händer när företagare bestämmer sig för att lägga ned verksamheten för att den inte lönar sig? Förutom de personliga tragedier det innebär att hårt arbetande företagare känner sig tvingade att lämna sina livsverk innebär det för samhället förlust av såväl arbetstillfällen som skatteintäkter. 

Med anledning av vad som ovan anförts vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att omgående åstadkomma en minskning av denna för företagen förödande brottslighet?