Fråga 2019/20:2098 Skydd mot covid-19 för flerfunktionsnedsatta

av Lars Beckman (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Skydda sitt barn och få en orosanmälan till socialen på sig – eller skicka iväg sitt barn med stora hälsorisker som följd? Det svåra valet har just nu många föräldrar till barn med funktionsnedsättning, skrev nyligen företrädare för Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU) i en uppmärksammad debattartikel.

RBU konstaterar vidare i samma artikel att Socialstyrelsen har presenterat en lista med flera diagnoser eller tillstånd som skulle kunna utgöra riskgrupper. Till exempel räknas neuromuskulära sjukdomar såsom parkinson, ms och ALS upp, liksom intellektuell funktionsnedsättning i kombination med rörelsenedsättning (också kallad flerfunktionsnedsättning). ”Neuromuskulära sjukdomar med påverkad muskelfunktion kan nedsätta andningsfunktionen med svårighet att hantera slem i luftvägarna”, konstaterar Socialstyrelsen och fortsätter: ”Detta ökar risken för ett allvarligt förlopp av covid-19 med omfattande symtom från luftvägarna.”

Ytterligare några exempel finns med på listan, till exempel immunbristsjukdomar eller andra sjukdomar som allvarligt påverkar organens funktion samt ryggmärgsskada som medför behov av andningshjälp. Många av medlemmarna i RBU tillhör någon av riskgrupperna ovan. Men man har också många medlemmar som inte omfattas av Socialstyrelsens nya lista men som ändå riskerar att dö om de skulle drabbas av covid-19. Listan är bristfällig och otydlig, och för RBU och föräldrar till funktionsnedsatta barn är det en gåta varför man inte går ut mycket hårdare och tydligare, precis som man gjorde med personer över 70 tidigt under pandemin.

Om det nu ändå är så att man som förälder kan konstatera att barnet tillhör någon av de nya riskgrupperna kommer nästa problem. Så här skriver Socialstyrelsen: ”Person som bor tillsammans med någon som har förhöjd risk enligt listan bör i syfte att skydda den som löper störst risk att drabbas av ett särskilt allvarligt sjukdomsförlopp vid insjuknande av covid-19 ur ett smittskyddsperspektiv tillfälligt avstå arbete utanför hemmet om arbetssituationen är sådan att Folkhälsomyndighetens råd för smittskydd inte kan följas.”

Skolor kan hota med att orosanmäla föräldrar till socialtjänsten om de håller sitt barn hemma för att skydda det mot smitta. Föräldrar använder semesterdagar och komp för att kunna försörja sig medan de stannar hemma med barnet. När dessa dagar är slut får de ingen ersättning alls.

Enligt Försäkringskassans tolkning av regelverket som regeringen har satt upp kan enbart föräldrar som arbetar som personlig assistent med statlig ersättning kunna få ersättning för anhörig tillhörande riskgrupp.

Regeringen kan förtydliga regelverket så att föräldrar till barn med svåra sjukdomar får ett klargörande. Listan med riskgrupper måste utökas så att alla barn som riskerar att dö om de drabbas av covid-19 kommer med. Red ut vad som gäller för barn med funktionsnedsättningar och deras syskon när det gäller skolgång.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att säkerställa att alla barn med flerfunktionsnedsättning skyddas från att smittas av covid-19?