Fråga 2019/20:2095 Stora idrottsevenemang i diktaturer

av Hans Wallmark (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Ishockey-VM är tänkt att anordnas av Belarus 2021 (tillsammans med Lettland). Vinter-OS 2022 ska arrangeras av Folkrepubliken Kina i Peking. Det handlar om två stater som den senaste tiden väckt stor negativ uppmärksamhet med omfattande övergrepp och förföljelse. I Belarus efter ett orättfärdigt presidentval och därefter folkliga protester. Listan på vad Kina gjort sig skyldig kan göras långt men i närtid är det allt från säkerhetslagarna i Hongkong, de utstuderade övergreppen i Xinjiang och tilltagande diplomatiska överträdelser i andra länder inklusive Sverige.

I det längsta undviks att blanda samman idrott och politik. Ändå brukar det ibland ställas krav på att inledas bojkotter eller försök att flytta spel och tävlingar. I Lettland kan i dag också höras röster om att försöka se till att Belarus kan fråntas sitt ansvar som medarrangör av ishockey-VM. Svenskt deltagande kan uppfattas som – och av regimerna användas som – bekräftelse på goda relationer och ett accepterande av ländernas attacker på den egna befolkningen.

Min fråga till kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Har regeringen på något sätt inlett eller initierat ett analysarbete av hur omvärlden kan komma att agera gentemot Belarus respektive Folkrepubliken Kina när det gäller Ishockey-VM 2021 och vinter-OS 2022 för att på sätt ge stöd till relevanta idrottsorganisationer ifall frågor om åtgärder uppstår samt ifall det kan leda till ekonomiska bakslag?