Fråga 2019/20:2090 Ökat bostadsbyggande

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Bromsat byggande gör det svårare att hitta ett hem att bo i, rapporterar medierna. Enligt SCB närmast tvärnitar den svenska bostadsmarknaden. Första halvåret i år sjönk antalet färdigställda lägenheter med nästan 20 procent enligt SCB. Enligt de experter som förklarar orsaken till raset menar man att det är närmast förväntat med anledning av den politik som regeringen för med ett utökat amorteringskrav i kombination med högre krav på inkomster och krav på större eget sparande för att kunna betala en kontantinsats. Vill man öka antalet bostäder i Sverige måste man återställa kreditrestriktionerna så att fler får möjlighet att investera i ett eget boende, har flera experter på bostadsbyggandet konstaterat.

Frågan är nu vad regeringen tänker vidta för åtgärder för att vända den negativa utvecklingen och ta sig an bostadsbristen med åtgärder som fungerar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att öka bostadsbostadsbyggandet i Sverige så att fler unga kan flytta hemifrån och bilda familj?