Fråga 2019/20:2086 Gängkrigens spridning ut i landet

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Sverige är mitt uppe i fler än ett krisläge. Skjutningar, sprängningar, mord, misshandel, hot och förnedringsbrott har tyvärr blivit en ofrivillig vardag som väcker rädsla och känslor av hopplöshet hos oss. Gängkrigen ute i förorterna kring Stockholm, Malmö, Uppsala och Göteborg har pågått under alltför lång tid och håller vårt land i ett stålgrepp.

Tragiskt nog kan vi också den senaste tiden se att gängkrigen sprider sig ut i landet, och därmed kan man än en gång konstatera att det förebyggande trygghetsarbetet brister. Regeringens punktinsatser hjälper föga, och det har vi facit på när vi matas med dagliga rapporter kring gängkrigens framfart. Socialarbetare och blåljuspersonal trycks ut från utanförskapsområden, där de utsätts för hot och våld av de kriminella gäng som är verksamma där. Arbetsmiljön är under all kritik, och man kan fråga sig hur mycket våra samhällsbärande tjänstepersoner och deras nära och kära ska behöva stå ut med.

Flera uppmärksammade händelser har inträffat i Karlstad den senaste tiden, med skjutningar, hot och våld. Nya Wermlands-Tidningen och Värmlands Folkblad har skrivit om larm i princip varje vecka den senaste tiden. På grund av detta pågående gängkrig tvingas Karlstadsborna leva i otrygghet, där man inte längre törs vistas ute på gator och torg inom vissa bostadsområden.

Karlstads kommun försöker nu så gott man kan motverka händelseutvecklingen med trygghetsskapande punktinsatser. Men när ett gängkrig är i full gång vet vi att det är svårt att komma åt kärnan. Det krävs helt enkelt kraftfulla insatser från staten och det snabbt så att inte delar av Karlstad förvandlas till permanenta utanförskapsområden.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka nya insatser ämnar statsrådet presentera för att stoppa och motverka de brutala gängkrigen ute i landet?