Fråga 2019/20:2083 Tolkning av innehållet i rapport från Övergödningsutredningen

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Den senaste tiden har man i medierna kunnat läsa om den nyligen publicerade rapporten från Övergödningsutredningen, där hästnäringen tas upp som en bransch där det behövs nytt reglemente kring gödselhantering. Man föreslår dock inte själv förslag till regler eller lagstiftning i utredningen utan tar upp en rad rekommendationer och förslag från utredaren, som kan tänkas ligga till grund för nya bestämmelser. 

I utredningen tar man bland annat upp att Jordbruksverket och SLU bör få i uppdrag att ta fram underlag till nya bestämmelser om miljöhänsyn för hästhållare. Eftersom utredningen fastslår att det behövs nya bestämmelser gällande hästnäringens påverkan kan det tolkas som att utredningen föreslår att det ska tillsättas en utredning kring regler för hästhållare. Utifrån utredningens innehåll har det blivit en debatt kring exempelvis tidsgränser, begränsning av hästar, hästhagars ”livslängd” etcetera, vilket ska betonas inte är ett förslag i utredningen, men man tar ändå upp det.

Det har framförts kritik från flera håll kring utredningen, att det inte behövs nya miljöregler för att utveckla kommunernas tillsyn av hästhållningen utan att den befintliga lagstiftningen redan ger kommunerna tillräckliga möjligheter till tillsyn.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Hur ämnar ministern förebygga att det ute i kommunerna blir tolkningar av utredningen som används i tillsynsarbetet för hästnäringen?