Fråga 2019/20:2075 Oväsen från bilar i stadskärnor

av Pål Jonson (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Sommaren 2020 har från en rad kommuner på flera platser i Sverige beskrivits som den mest problematiska någonsin när det kommer till högt spelande musik från fordon som trafikerar stadskärnor om natten. Bristen på utbud av andra aktiviteter på grund av den pågående pandemin har förvärrat situationen.

I grunden handlar detta problem om fordon som spelar musik på mycket hög volym med kraftfulla ljudanläggningar inne i stadskärnor. Problemet är störst sent på natten under helger. Det påverkar inte bara privatpersoners möjligheter att sova om natten utan slår även hårt mot hotellverksamhet och besöksnäring.

Det finns ett trettiotal kommuner i Sverige där detta utgör ett återkommande problem. Min egen hemkommun Arvika är en av de kommuner i landet som har störst problem. Att problemen får fortsätta år efter år skapar en känsla av vanmakt hos dem som drabbas.

Enligt representanter från Polisregion Bergslagen, där problemet är störst, är ett grundläggande problem är att det i dag saknas verktyg för polisen att utfärda en ordningsbot för den som kör ett fordon som spelar mycket hög musik. Det har därför föreslagits förändringar i lagstödet med hänvisning till ett tydligare föraransvar i trafikförordningen.

I Dalarna har ett initiativ tagits där samtliga 15 kommuner gått samman för att presentera en skrivelse till regeringen om behovet av ett förändrat lagstöd. Det övervägs även om de 16 värmländska kommunerna kunde stödja detta initiativ.

Med anledning av detta önskar jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Är statsrådet villig att verka för en översyn av lagstiftningen så att det blir möjligt att utfärda ordningsbot för att förhindra fordonstrafik med alltför hög musik?