Fråga 2019/20:2074 Barnrättsperspektiv inom psykiatrin

av Clara Aranda (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Barns rätt till självbestämmande och integritet måste stärkas inom psykiatrin. Det är viktigt att barn känner sig trygga i att söka vård för sin psykiska ohälsa och att det finns möjlighet att göra det helt på egen hand. Delaktighet och inkludering i den egna vården måste likaså vara en grundläggande rättighet för yngre patienter. Dagens föräldraperspektiv försvårar detta, och det finns behov av att i stället verka för ett mer tydligt barnperspektiv inom den psykiatriska vården.

Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter har efter fattat riksdagsbeslut nu blivit svensk lag. Barnkonventionen innebär ett förtydligande som syftar till att domstolar och rättstillämpare ska ha konventionens rättigheter i beaktande vid bedömningar i beslutsprocesser, vad gäller ärenden och mål som berör barn. Barnkonventionen ska syfta till att skapa en grund för ett barnrättsbaserat synsätt i all offentlig verksamhet. Det borde därmed också vara ett synsätt som implementeras mer tydligt inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Av den anledningen vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur avser ministern att arbeta för att barnkonventionen ska inkorporeras, med syftet att kunna skapa ett mer barnrättsbaserat synsätt inom barn- och ungdomspsykiatrin?