Fråga 2019/20:2058 Konfidentiella uppgifter om skolor

av Betty Malmberg (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

SCB och Kammarrätten i Göteborg har beslutat att vissa elevuppgifter från friskolor ska klassas som affärshemligheter. Ett beslut som får konsekvenser för det fria skolvalet då det försvårar elevers och föräldrars möjlighet att göra välgrundade skolval. Friskolornas riksförbund uppmanar därför sina medlemmar att lägga upp data om skolresultat på skolornas hemsidor. Men beslutet påverkar också likvärdigheten då kommuner inte längre kan fördela pengar utifrån olika skolors behov. Som om detta inte är illa nog kommer Skolverket från och med den 1 september att hemligstämpla alltifrån register om vilka skolor som över huvud taget finns i Sverige till uppgifter om lärarbehörighet vid olika skolor. Detta är häpnadsväckande och oförståeligt.

Det är bra att utbildningsminister Ekström har gett SCB och Skolverket i uppdrag att försöka lösa den initiala problematiken. Men det kan heller inte anses rimligt att Skolverket tar till så drastiska metoder att all skolstatistik blir konfidentiell i avvaktan på utredningens resultat. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att all skolstatistik som inte har bäring på Kammarrätten i Göteborgs beslut ska kunna offentliggöras snarast?