av Sten Bergheden (M)
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
Vi vet att klimatförändringarna i framtiden kommer att öka påfrestningarna ytterligare på våra luftelledningar. Vi har sett hur stormarna Gudrun och Per orsakat stora skador inte bara i våra skogar utan även på våra ledningsnät.
När dessa luftledningar en gång i tiden byggdes var åker och skogsmark lågt värderade, vilket resulterade i låga markersättningar. Man prioriterade och var tacksam för att elektricitet och telefon kom till landsbygden. Den låga ersättningen och bristen på bra maskiner gjorde att många luftledningar placerades på bördiga åkrar och högproduktiva skogsmarker. Det fanns heller inte bra teknik för att enkelt och funktionsdugligt kunna gräva ned markkabel.
Nu finns tekniken för att klara stora elleveranser i markkabel, och nedgrävningsarbetet fungerar mycket rationellt. Trots detta finns ett motstånd från elbolagen mot att lägga markkabel, då det fortfarande är billigare att bygga luftledning. Markägarna får tåla större och större intrång på sina fastigheter samtidigt som ersättningsnivåerna är alldeles för låga för de stora markområden som nu disponeras till ledningsgator.
Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Anders Ygeman:
Avser statsrådet att ta några nya initiativ för att elbolagen ska gräva ned fler elledningar och därmed kunna frigöra mer mark för mat- och skogsproduktion?