Fråga 2019/20:2039 Barns rättssäkerhet i vårdnadstvister

av Ann-Sofie Alm (M)

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Barns utsatthet i vårdnadstvister och i situationer där flytt till familjehem övervägs är ganska uppenbar. Det visar inte minst den övermäktigt tragiska händelsen med Lilla hjärtat. Det borde vara en självklarhet att bedömning av barnets trygghet skulle vara det allra första en domstol gjorde, och att en ordentlig riskbedömning görs därefter.

I dag görs nästan aldrig denna riskbedömning, och i en förälders ögon blir detta fullkomligt obegripligt. Att dessa riskbedömningar uteblir är ett katastrofalt rättsövergrepp mot de värnlösa barnen.

Sveriges Radios Ekot har publicerat en rapport som visar att två tredjedelar av vårdnadstvisterna avgjordes genom överenskommelser och att i endast tre fall av 94 totalt där rapport om hot, våld och andra risker för barnet förekommit gjordes en dokumenterad riskbedömning.

Våld mot barn kan ha förekommit i fler fall än vad som finns dokumenterat vid överenskommelse än vad som finns dokumenterat vid traditionella domslut.

Jag vill därför fråga statsrådet Åsa Lindhagen följande.

 

Hur tänker statsrådet och regeringen agera för att stärka rättssäkerheten för barnen i vårdnadstvister och därmed säkra tryggheten för barnen i våldsamma familjerelationer.