Fråga 2019/20:2029 Nya regler för sammankomster med anledning av pandemin

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

På presskonferens i förra veckan med inrikesminister Mikael Damberg och kulturminister Amanda Lind om allmänna sammankomster fick vi ta del av att det ska komma nya förslag som ska kunna sättas igång den 1 oktober 2020.

Det gäller planerande arrangemang med sittande publik och därmed ett undantag från 50-personersregeln. Folkhälsomyndigheten ska säga sitt, och regeln om två meters avstånd ska fortsatt följas. Ett tak för antal ska också komma på plats. Köbildning med mera ska följas med rekommendationer för minskad smittspridning och så vidare.

Det är ett antal aktörer som sedan en längre tid varit ute med frågan om att få till stånd en lösning. Branschen har sedan länge beskrivit sina förutsättningar med 6 till 18 månaders planeringstid, vilket då är tid utan inkomster.

Vi har kunnat se hur andra länder löst frågan på nyhetssändningar med tillexempel ”fållor” för familjer att stå i rutor, det vill säga logistiskt.

Med anledning av ovan vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Varför har statsrådet dröjt med att ta fram och presentera förslag på området, och vilka skäl ligger till grund för att statsrådet inte verkställer ett genomförande här och nu?