Fråga 2019/20:2024 Stöd till ambulerande tivolin

av Lars Beckman (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Sveriges tivolin – ambulerande och stationära – har en tradition på flera hundra år att roa svenskar och människor från våra nordiska grannländer. De flesta företag i branschen är just ambulerande, vilket gör att hela deras verksamhet är beroende av att det finns platser och städer uppbokade att anlända till, packa upp på och bygga verksamheten på för att på det sättet kunna roa och underhålla den stad man kommer till. 

På detta sätt, med dessa traditioner, har man underhållit i generationer och man har gjort skillnad för många hushåll och familjer. Man har verkat jämlikt när man erbjudit ett lättillgängligt nöje i närmiljö för familjer som då inte behöver korsa ett världshav, vilket kräver mer av både ekonomi och tid. Absolut viktigast: Man har fått barn att skratta från norr till söder år efter år. År 2018 fick branschen ett erkännande som ansedd kultur, och man erhöll stolt den kulturförklaring som tilldelades branschen av Kulturdepartementet. 

Tivolinäringen har drabbats av närmast ett näringsförbud på grund av de regler som regeringens myndigheter har föreskrivit. I en tidigare fråga till kulturministern har jag frågat vilka konkreta åtgärder ministern är beredd att vidta för att säkerställa Sveriges ambulerande tivolins överlevnad. I svaret hänvisar ministern till de generella åtgärder som har skett för alla företag i Sverige men ministern skriver även;

”Därutöver har även det generella statsbidraget till kommuner och regioner förstärkts med 26 miljarder kronor. Dessa medel kan även användas inom kulturområdet. En del av dessa stöd bör kunna komma även tivolin till del i denna svåra situation som har påverkat och fortsatt kommer att påverka många verksamheter i Sverige och i världen under lång tid framöver. Däremot varken kan, eller bör, regeringen lägga sig i enskilda myndighetsbeslut.”

När nu företag ansöker om stöd hos regionerna blir det avslag på ansökningarna med hänvisning till gällande regelverk. Region Uppsala skriver i ett svar till ett företag att de inte kan hjälpa företaget utan hänvisar i stället till Almi och en hemsida för samlad information för företagare med anledning av coronaviruset.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind: 

 

Tolkar regionerna regelverket fel, eller vilket stöd avsåg ministern i sitt skriftliga svar till mig att ambulerande tivolin skulle kunna söka hos regionerna?