Fråga 2019/20:2023 Stängda gränser mot Åland

av Per Lodenius (C)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sverige innehar i kraft av den så kallade Ålandsöverenskommelsen från Ålandsfrågans avgörande i Genève i juni 1921 en särställning när det gäller de förpliktelser Finland iklätt sig ifråga om Ålands autonomi. År 2015 svarade dåvarande utrikesminister Margot Wallström på en fråga från undertecknad att ”Ålands befolkning fick, genom den s.k. Ålandsöverenskommelsen, garantier om självstyre, språkskydd av svenskan och åländskt jordinnehav. Överenskommelsen ingicks mellan Sverige och Finland och gäller alltjämt.”

De restriktioner som från Finlands sida införts med anledning av den pågående covid-19-krisen har försvårat öppenheten och möjligheten för Åland att verka så som Ålandsöverenskommelsen avsett. Det gäller inte minst kontakten med Sverige och det utbyte som sker vad gäller exempelvis arbetsmarknad, handel och turism liksom kultur och idrott. Här vill jag också peka på att den fortsatta begränsningen av resandet över Ålands hav enligt uppgift inte föregicks av diskussioner med Åland. Beslutet har haft betydande ekonomiska konsekvenser för örikets ekonomi och transporter då Åland har ett mycket större beroende och behov av till exempel arbetspendling till och från Sverige än Finland. Även i Sverige har påverkan varit betydande främst för de områden som trafiken mellan Sverige och Åland utgår från.

Ålands autonomi och den fria rörligheten mellan våra länder är en viktig del av det nordiska samarbetet och påverkar inte bara Åland utan även grunden för öppenheten i Norden.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka kontakter och samtal har ministern och regeringen haft och avser att framöver ha med Finlands regering med anledning av de restriktioner som införts för Åland?