Fråga 2019/20:2019 Inlösen av fastigheter

av Mikael Larsson (C)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

När staten ska lösa in fastigheter sker det via expropriationslagen. Ofta sker inlösen när ny infrastruktur som vägar och kraftledningar ska byggas, förbättras och renoveras. 

Just nu planeras för en ombyggnation i Västra Sverige när Harsprångsledningen ska förnyas. Flera hus på sträckan Horred–Breared riskerar att bli inlösta för att ledningen går rätt över husen eller tomterna. Detta kommer nu att ske bland annat i Gunnarsjö, där Svenska kraftnät ska dela befintliga julgransstolpar, två ledningar på en stolpe, på separata stolpar. 

De boende, som kan ha bott här i generationer och brukat skogen och jorden, kan då alltså få se sina hus bli inlösta. Detta sker genom att man får marknadsvärdet på huset plus 25 procent. Vill man sedan bygga ett nytt hus i den bygd som man har haft sitt hus i täcker ofta inte marknadsvärdet plus de 25 procenten som man får kostnaderna för att bygga ett nytt hus. På detta sätt drabbas den enskilda medborgaren negativt. 

Affektionsvärdet ersätts inte. 

Jag vill med anledning av detta fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Anser ministern det vara rimligt att man som fastighetsägare enbart får marknadsvärdet plus 25 procents påslag även om detta inte täcker kostnaderna för att bygga ett nytt hus, eller avser ministern att vidta några åtgärder för att ändra reglerna för hur expropriationsersättningen beräknas?