Fråga 2019/20:2018 Skogsbilvägar och virkesupplag

av Mikael Larsson (C)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Svenska kraftnät planerar för tillfället nya ledningar genom västra och östra Sverige. 

Där ledningarna går i dag har man som skogsägare kunnat lägga upp virkesupplag när man ska göra en avverkning. Svenska kraftnät har på senare tid meddelat att man av säkerhetsskäl inte längre får lägga upplag så nära ledningar med hänsyn till brandrisken. Numera ska det vara minst 50 meter från ledningarna. Detta innebär att markägarna på egen bekostnad får iordningsställa nya uppläggsplatser. 

Som skogsägare får man då hitta andra lösningar med att bygga ut skogsbilvägar för att kunna lägga sina virkesupplag på andra ställen. Detta är en stor kostnad som skogsägaren själv får ta. Ett statligt affärsverk talar om hur en skogsägare måste göra, men man är inte villig att i dessa exceptionella fall lämna någon ersättning för exempelvis en utbyggd skogsbilväg. Staten blir i detta fall som en storebror som talar om för den enskilde hur man ska göra, utan dialog eller ekonomisk kompensation. 

Jag vill med anledning av detta fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vad avser statsrådet att göra för att få till stånd en bättre dialog från Svenska kraftnäts sida om just skogsbilvägar och virkesupplag så att reglerna inte drabbar skogsägare negativt?