Fråga 2019/20:2016 Nyttjandet av möjligheten till hyressänkning för företag drabbade av coronakrisen

av Lars Hjälmered (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Regeringen har, efter påtryckningar från Moderaterna, drivit igenom en tillfällig rabatt för fasta hyreskostnader i utsatta branscher.

Den hyresvärd som sänkt den fasta hyran för hyresgäster under en given tidsperiod kan söka stöd för att kompensera en del av hyresnedsättningen. I en extra ändringsbudget anslogs medel om 5 miljarder kronor för att täcka kostnaderna för stöden. 

Att staten går in och tar en del av hyreskostnaden för företag som drabbats av konsekvenserna av coronaviruset är en bra och nödvändig åtgärd för att det svenska näringslivet ska kunna övervintra krisen.

När stödet infördes sa näringsministern att ”det är viktigt att hyresrabatten nu kommer företagen till del” i ett uttalande på regeringens hemsida. Men sedan stödet infördes har flera aktörer vittnat om att det inte används i nämnvärd utsträckning.

Till en början fanns det en utbredd ovilja hos statliga företag att sänka hyran för sina hyresgäster. Statliga bolag såsom Jernhusen och Swedavia rättade till detta efter att Moderaterna kallat in ansvariga ministrar och företagsledare till näringsutskottet.

Under sommaren har vi dessutom nåtts av uppgifter från Länsstyrelsen i Västra Götalands län, som samordnar utbetalningarna, att strax över 19 000 ansökningar inkommit och att hyresrabatterna hittills uppgår till ungefär 1 miljard kronor.

Ansökningstiden löper snart ut – ansökan ska göras senast den 31 augusti 2020 – och länsstyrelsen bedömer att de medel som reserverats för hyresstöden troligtvis inte kommer att gå åt.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vad avser ministern att göra för att fler hyresvärdar ska nyttja möjligheten att kompenseras för att sänka hyran för företag som drabbats av coronakrisen?