Fråga 2019/20:2015 Enskilda näringsidkares möjligheter att överbrygga coronakrisen

av Lars Hjälmered (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Svenska företag har haft en tuff vår. Många företag, inom ett flertal olika branscher, har tappat en stor del av sin omsättning. Detta har lett till uppsägningar, permitteringar och i värsta fall konkurser. Regering och riksdag har fattat beslut om ett flertal stödåtgärder till svenska företag.

Det är i grunden bra, men de utformade stöden har haft uppenbara brister. Vissa brister har riksdagen, efter initiativ från Moderaterna, justerat i syfte att göra stöden mer effektiva. Andra delar av stöden har fortfarande brister.

De extra ändringsbudgetar som regeringen och stödpartierna lagt fram till riksdagen under våren har i liten utsträckning anpassats till att stötta de tiotusentals enskilda näringsidkare som drabbats av den djupa ekonomiska krisen.

Det gäller inte minst omställningsstödet, som ges till företag som tappat en stor del av sin omsättning på grund av pandemin. Detta trots att regeringen uttryckt att alla juridiska och fysiska personer som bedriver näringsverksamhet i Sverige ska ha rätt till omställningsstödet.

Moderaterna har därför föreslagit att enskilda firmor tillfälligt ska kunna kombinera den egna verksamheten med a-kassa upp till 50 procent under resterande del av året. I dag har de inga skyddsnät om de inte helt avstår från att arbeta i sin firma.

Vi har också föreslagit att det ska tydliggöras att lönekostnaden är en fast kostnad för enskilda firmor (som inte kan ta del av permitteringsstöd) så att de kan få riktig nytta av omställningsstödet, det statliga stödet för företag som tappat en stor del av omsättningen.

Före sommaren riktade riksdagen en uppmaning, genom ett tillkännagivande, till regeringen att återkomma med förslag som stärker enskilda näringsidkares möjligheter att överbrygga konsekvenserna av coronakrisen.

Det har regeringen inte gjort. Näringsminister Ibrahim Baylan har i ett svar på en skriftlig fråga uttalat att frågan analyseras i Regeringskansliet och att regeringen avser att återkomma till riksdagen när den analysen är klar. 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

När avser ministern att återkomma med förslag som stärker enskilda näringsidkares möjligheter att överbrygga coronakrisens konsekvenser?