Fråga 2019/20:2006 Skattebetalarnas insyn i företagsstöd

av Åsa Eriksson (S)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Coronakrisen har drabbat hela samhället hårt. Under våren har den socialdemokratiskt ledda regeringen agerat kraftfullt för att snabbt få fram krisåtgärder som bevisligen räddat många jobb och ökat tryggheten för svenska löntagare. Enorma satsningar har gjorts, och skattebetalarna har rätt att veta vad våra gemensamma pengar gått till.

Över en halv miljon svenskar har genom det statliga stödet för korttidspermitteringar fått möjlighet att gå ned i arbetstid i stället för att drabbas av arbetslöshet. Det är bra. Det finns ett allmänintresse att veta vilka företag som har fått stöd och i vilken omfattning.

Nu har domstol tolkat befintlig lagstiftning så att redan det faktum att ett företag ansökt om korttidspermittering omfattas av sekretess. Det är inte okej. När vår gemensamma ekonomiska styrka nu används för att skydda liv, jobb och välfärd borde skattebetalarna ha rätt till att se vilka företag som nyttjar de statliga stöden.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är därför:

 

Hur arbetar regeringen med att öka insynen för medborgarna om vilka företag som tagit emot det statliga stödet för korttidspermitteringar?