Fråga 2019/20:1996 Det nationella arbetet mot livmoderhalscancer

av Clara Aranda (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Livmoderhalscancer är den första cancersjukdomen som World Health Organization har satt målsättningen om att utrota. Cancerformen humant papillomvirus (HPV) upptäcktes under 1980-talet och är en av de vanligaste och mest allvarliga cancerformerna. Den drabbar både kvinnor och män.

Cancer i livmoderhalsen utvecklas ofta långsamt och under många år. Cellförändringar, som kan leda till cancer, kan upptäckas och tas bort i god tid vid regelbundna cellprovskontroller. Sverige har i dag ett omfattande screeningprogram. Trots det drabbas omkring 550 kvinnor av livmoderhalscancer i Sverige varje år, och ca 150 dör i sjukdomen. Antalet insjuknade skulle således kunna minskas om fler kvinnor deltar i screeningen, likaså om fler vaccineras mot HPV.

Socialstyrelsen beslutade om det befintliga screeningprogrammet 2015. I dagsläget är det fortfarande 8 av 21 regioner som inte har genomfört programmet. Sedan 2015 har nya kunskaper tillkommit, och utvecklingen har gått framåt. Det finns därför skäl att revidera programmet och dess utformning.

Efter WHO:s mål om global utrotning har flera länder startat ambitiösa program för att helt utrota cancerformen. Av den anledningen vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Finns det planer på att inrätta ett nationellt program för att utrota livmoderhalscancer i Sverige?