av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
I sommar har landets elförsörjning varit i rejäl gungning. I juni larmade anställda på Svenska kraftnät att södra Sverige löper stor risk att drabbas av problem med elförsörjningen. Kunder riskerade bortkoppling från elnätet, och det kan ta tid att återstarta elsystemet efter avbrott, enligt uppgiftslämnarna.
För lite mer än ett halvår sedan var det elkris i Skåne. Då äventyrades investeringar och jobb i de södra delarna av landet på grund av att det inte fanns tillräcklig tillgång till el. Ett läge och en utveckling som slår hårt mot jobb, tillväxt och konkurrenskraft i regionen.
För att inte delar av Sverige ska släckas ned har staten behövt vidta nödåtgärder. Hundratals miljoner spenderas på att återstarta kärnkraftsreaktorn Ringhals för att elsystemet inte ska fallera. Även kraftverket i Karlshamn, som eldas med olja, har körts igång.
Sveriges elförsörjning ska bygga på marknadsmässiga grunder. Det bör även innefatta att kärnkraften ges samma förutsättningar som övriga energislag. Men så är inte fallet i dag. Energimarknaden präglas av subventioner som snedvrider marknaden.
Det politiska målet om ett 100 procent förnybart elsystem skapar också problem för kärnkraften eftersom utgångspunkten i detta mål inte är att Sverige ska ha en fossilfri elförsörjning.
Vattenfall har samtidigt beslutat att stänga två reaktorer vid Ringhals kärnkraftverk på grund av bristande lönsamhet. Detta trots att det framkommit av interna dokument från 2016 att Ringhals 1 kan drivas vidare ända till 2036 med låga investeringar.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att Sverige ska ha en fossilfri elförsörjning som värnar bland annat Sydsveriges jobb och tillväxt?