Fråga 2019/20:1991 Andelen behöriga lärare i skolan

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Andelen behöriga lärare fortsätter att vara en utmaning i många kommuner. Genom att öka antalet behöriga lärare ökar inte bara kvaliteten i undervisningen, utan det frigör också tid för de behöriga lärarna att exempelvis sätta betyg.

Klassrummen ska fortsatt fyllas med undervisning. Att anställa obehöriga lärare riskerar att skapa arbetsbörda för de behöriga lärarna och leder till att elever inte får undervisning av lärare med behörighet.

Det är inte rimligt att kommuner saknar så många behöriga lärare. Förra året uppgick andelen behöriga lärare i grundskolan till 70 procent. För våra barn och ungas skull, och för yrkets attraktivitet, måste antalet behöriga lärare vara mycket högre.

Det är orimligt att ett land som Sverige inte har en högre andel behöriga lärare. Eleverna ska få sin utbildning av dem som utbildat sig till yrket, för att säkerställa kvaliteten på svensk undervisning.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att Sverige ska vara ett land där alla elever undervisas av utbildade pedagoger med lärarbehörighet?