Fråga 2019/20:1990 Skärpningar av reglerna gällande ungdomsbrottslighet

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I Danmark pågår en rättegång om ett dubbelmord i Herlev. Just nu diskuteras tänkbara straff för de två ungdomar som står åtalade och var 17 år då morden ägde rum. I svenska medier kan vi läsa beskrivningar om skillnaderna mellan det svenska och det danska rättssystemet.

Sveriges inställning till ungdomar som begår brott är inte samma som i Danmark. Det kan uppfattas som att ungdomar i Sverige kan fortsätta leva en normal tillvaro trots utförande av kriminella handlingar.

Sedan mycket lång tid har kriminella skapat sig handlingsutrymme genom att använda ungdomar för att undvika straff. Det har gjort att de fått kontroll över samhällets skyddssystem på ett skrämmande sätt.

De ungdomsrabatter som praktiseras i Sverige finns inte i Danmark, och i grannlandet finns betydligt tuffare häktnings- och rättegångsregler för ungdomar.

I Danmark finns också strängare straff för dödsskjutningar när de sker på öppen gata och om det finns kopplingar till gängkriminalitet.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att föreslå skärpningar av reglerna gällande ungdomsbrottslighet, till exempel påföljder, straffrabatter eller häktningstider?